Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава евакуацията на жителите на "Аспарухово"

Снимка: БГНЕС
Във Варна продължава евакуирането на къщите, които са опасни за обитание след бедствието от миналата седмица. Връчени са 70 заповеди за незабавно освобождаване на опасните жилищни сгради в квартал "Аспарухово". Хората се настаняват в приюти, в хотели, както и във вилата на Варненската и Великопреславска митрополия.

Някои от хората отказват да напуснат, защото се страхуват за вещите си, но от общината се опитват да им обяснят, че трябва непременно да се евакуират.

Днес на извънредно заседание на Общинския съвет във Варна ще се вземе решение да се помогне на семействата на загиналите, като се извършат безплатни погребения от общинската фирма. Общинските съветници ще дарят по едно свое месечно възнаграждение за бедстващите. Безплатни прегледи се осигуряват за всички пострадали при наводнението. Средствата от план сметката за чистота, при наличие на резерви, ще се прехвърлят към Фонд "Бедствия и аварии".

Температурите във Варна се повишават, улиците се мият, детските градини се дезинфекцират. Доброволците намаляват. От общината призовават, въпреки че дните са работни, хората да помогнат.

И днес детските градини и училищата в район "Аспарухово" не работят.

Експерти на „Геозащита” и БАН ще обследват новите свлачища в бедстващия квартал „Аспарухово”, за да се предотврати вторична трагедия, каза пред "Фокус" кметът на Варна Иван Портних: Експертите ще огледат новите свлачища и ще ги оценят - дали това е срутване на земни маси заради изключително обилния валеж или е свлачищен процес. Ако е свлачищен процес, къщите, които са в периметъра, да бъдат също незабавно евакуирани.

Според кмета локални свлачища в район "Аспарухово" има на много места – на улиците "Найчо Цанов", "Розова долина", "Маркови кули" и други. Всички райони ще се огледат, очакванията са до обед общината да разполага с протоколите на комисията от специалисти, за да се вземе решение и да се пристъпи към действия.




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна