Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП отправя покана към всички парламентарни групи за провеждането на консултации в петък

Сергей Станишев избра Европарламента, но остава лидер на БСП

Станишев: Вариантът за ширококоалиционно правителство, заедно с ГЕРБ, е немислим

| обновено на 24.06.14 в 17:09
Снимка: БГНЕС
БСП ще изпрати до всички парламентарни партии официална покана за консултации в петък по дата за предсрочни избори. Избраният за евродепутат лидер на БСП Сергей Станишев напуска Народното събрание е другата новина от "Позитано 20".

Председателят на БСП Сергей Станишев е внесъл молба в деловодството на Народното събрание за освобождаването му от длъжностите на народен представител. По този начин лидерът на социалистите потвърждава избора си на евродепутат. Решението му противоречи на заявеното неколкократно от него по време на предизборната кампания, че няма да отиде в Европарламента.

Решението да стане евродепутат Станишев е взел заради създалата се нова политическа ситуация в ЕП и отговорностите, които са се наложили пред него като лидер на ПЕС. Станишев заяви, че като евродепутат ще се стреми България да формира активно присъствие в ЕП, като се отстояват нови приоритети, сред които нови работни места, нова индустриална политика и честна данъчна система.

Разпространена бе и позицията на Петър Курумбашев, който заявява, че след проведените избори Коалиция за България е спечелила 4 места в ЕП, а след отчитането на преференциите той е на 5-о място. По думите му, законът трябва да се уважава, както и правото на всеки избран да заеме отреденото му избирателно място. Курумбашев пожела успех на всички представители в ЕП и пожела те да бъдат достойни представители на България там.

Станишев не подава оставка като лидер на БСП, но той заяви, че партията се нуждае от промяна. Той обяви, че депутатът Атанас Мерджанов става председател на парламентарната група на левицата заради своята диалогичност.

По темата за политическите консултации бе заявено, че БСП отправя покана към всички парламентарни групи за провеждането на разговорите в петък. Лидерът на БСП заяви, че вариантът за управление на ширококоалиционно правителство, заедно с ГЕРБ, е немислим и добави, че БСП не се плаши от предсрочни избори.

Част от изказването на Сергей Станишев може да чуете в звуковия файл.

Сергей Станишев не се е явявал в службата по регистрация на новоизбраните евродепутати в Европейския парламент , установи проверка на „Хоризонт“. Той и е единственият български представител, който все още не е получил оттам комплекта документи, които трябва да попълни, за да бъде регистриран като член на Европарламента.
Станишев има време да премине през тази процедура в Брюксел до края на работната седмица. От службата по регистрация обясниха, че и в понеделник в Страсбург също ще работи гише, на което новоизбраните евродепутати  ще имат последна възможност да се регистрират преди началото на първата пленарна сесия.  

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна