Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Левон Хампарцумян: Отказът на ВТБ да финансира КТБ не е притеснителен

Бизнесът ще се справи въпреки ситуацията в КТБ, смята Васил Велев

Снимка: БГНЕС
Отказът на ВТБ да участва в капитализирането на Корпоративна търговска банка (КТБ) не трябва да буди притеснения, смята председателят на Асоциацията на българските банки Левон Хампарцумян.

Той отказа да коментира дали решението на руската банка отваря вратите за по-мащабна инвестиция от страна на другия акционер в КТБ - Оманският фонд, който и към момента притежава 30 на сто от банката. Но дори и да не се намерят акционери, Банката за развитие или Фондът за гарантиране на депозитите, по неговите думи, ще свършат същата работа.

Опасност от ефект на доминото няма, защото ситуацията е под контрол, увери за пореден път председателят на Асоциацията на българските банки.

Бизнесът не е притеснен около ситуацията с Корпоративна търговска банка. Голяма част от сметките на българските фирми са минавали през тази банка, но в рамките на един месец ще успеят да се справят, заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев:

Ние сме една от най-големите организации, така че със сигурност има много фирми имат сметки в тази банка. Разбира се, компаниите винаги имат сметки в повече от една банка, така че няма да се стигне до много тежки ситуации.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна