Eмисия новини
от 21.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

ДКЕВР е изпратила две жалби до ЕК

Снимка: БГНЕС

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране е изпратила две жалби до Европейската комисия. Едната е за неправомерна държавна помощ в договорите между НЕК и централите "Марица-изток" 1 и 3, а другата - за прекомерна държавна помощ в договорите с ВЕИ производителите за задължително изкупуване на произведената от тях електроенергия. 

Преди по-малко от месец членовете на Комисията призоваха Националната електрическа компания да преразгледа споразуменията си с т.нар. "американски централи", тъй като те "поставят централите в по-изгодно икономическо положение спрямо останалите производители на електроенергия, а токът, произвеждан от тях, е изключително скъп".
Боян Боев посочи мотивите, с които ДКЕВР е сезирала Брюксел:
НЕК е задължена да изкупува цялото количество електрическа енергия, произведена от двете централи . Клаузите в тези споразумения не съответстват на стандартните договори, сключени на европейските пазари, като това поставя в по-благоприятно икономическо и по-изгодно такова положение тези две централи спрямо другите производители на електрическа енергия.
Затова от енергийния регулатор са поискали:
Спирането на тези два договора временно до установяването на всички факти и обстоятелства, касаещи нерегламентирана държавна помощ, и съответно изключването им от регулирания пазар.
Инсталираните ВЕИ мощности у нас многократно надвишават и преизпълняват целите на България като член на Европейския съюз. Това е основният мотив за подаването на втората жалба, която касае договорите между НЕК и производителите на "зелена" енергия:
В началото на следващия месец започва пълна регулаторна проверка на Националната електрическа компания, съобщи Боев. Той обеща утре на базата на официални данни от НЕК да съобщи какъв е размерът на финансовия дефицит в системата на енергетиката.Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени