Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът призова българските политици да си държат на думата

Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев призова българските политици да бъдат коректни към своя народ по отношение  датата на предстоящите избори:

Моят апел към полотиците е да разберат, че доверието на народа към политическата класа е много ниско и единственият начин  да работим за повече доверие е най-малкото да си държим на думата. Когато сме казали три дати за избори, това са три дати за избори, и няма четвърта, и няма пета. И няма сметки, и няма други аргументи, освен тези, че си излязъл и си дал дума на народа. И по същия начин, когато си казал какви консултации ще водиш, кога ще ги водиш и какво ще консултираш там, е абсолютно недопустимо да излезеш от дневния ред на собствените си обещания и да започнеш с нещо различно. Моят апел към българските политици е, когато обещаете нещо, свършете го.

Плевнелиев смята, че в сегашната ситуация ще е по-лесно да бъде съставен служебен кабинет, в сравнение с миналата година, но, по думите му, всичко зависи от партиите в Народното събрание.

Нека всеки да извади изводите си от ситуацията, в която се намираме днес, призова президента: Не е възможно държавата да се занимава с двама души, колкото богати и влиятелни да са те. В тази държава има интституции, правителство, парламент./.../ Ако ние нямаме институционална култура, ако ние не подкрепяме институциите, ако те са превзети отвътре само от интереси, ние имаме много сериозен проблем с нашата демокрация.

Държавният глава е в Букурещ за участие в срещата на върха на Процеса за сътрудничество на страната от Югоизточна Европа.

Цялото интервю с Росен Плевнелиев можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени