Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Косово става равноправен член в Процеса за сътрудничество

Снимка: архив

Косово ще участва постоянно и при равни условия в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, решиха на среща в Букурещ лидерите на страните участнички в организацията. Румънският президент Траян Бъсеску определи форума като "безспорен успех". След споровете на срещата в Белград преди две години и провалената среща в Охрид миналата година, днес бяха постигнати компромиси между Белград и Прищина, от една страна, и Скопие и Атина, от друга, които помогнаха за излизането с обща декларация.

Компромисна формулировка беше намерена и за заобикаляне на двустранните проблеми между Атина и Скопие, които в крайна сметка се съгласиха да подпишат днешната декларация. Президентът Бъсеску говори за същинско възобновяване на организацията. Той подчерта също така подкрепата на Румъния за започване на преговори за членство от страна на Албания по време на Европейския съвет в петък и за подписване на споразумение за асоцииране на Република Молдова. 

Комисарят по разширяването Щефан Фюле определи срещата в румънската столица като "историческа”. 

Българският президент Росен Плевнелиев заяви, че България ще продължи политиката за сближаване на страните от региона по време на председателството си на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа от юли 2015 до юли 2016 година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна