Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разпознаха тялото на 6-годишния Марин от "Аспарухово"

| обновено на 26.06.14 в 17:49
Снимка: БГНЕС
Една седмица след водното бедствие във Варна тялото на 6-годишния Марин Маринов беше открито. Момчето беше разпознато от близките. Мястото, където детето беше намерено от Стефан Аспарухов, е близо до това, където беше открито тялото на 3-годишната му братовчедка Жана.

Влязоха два пъти вътре кучета да проверяват. Нищо не излезе. Влязох вътре и след като започнах, копая, копая, някъде 20 сантиметра копах с лопата, каза мъжът.

Това е последната, 13-а жертва на наводнението. Други хора не се издирват. Разходите по погребението на всички загинали по време на наводнението се поемат от Общината.

18 сирийски бежанци от центъра в Харманли се включиха като доброволци в разчистването на засегнатите от наводнението райони в квартала. Мохамед Абду Рахман е на 24 години и е магистър по социални науки:

Видяхме тежката ситуация в "Аспарухово" и от солидарност дойдохме, тъй като българската държава ни помага. Това е най-малкото, което можем да направим.


В квартал "Аспарухово" са издадени осем заповеди за евакуация на 122 адреса с общо 1083 адресно регистрирани, съобщиха от Общината. Осигурено е настаняване в общински бази. Пострадалите имат възможност да се настанят и в жилища на свободен наем, като местната администрация ще покрива разходите. Няма жители на района, които да са без подслон.

Приоритетно в "Аспарухово" ще бъдат съборени 20 опасни къщи. Кметът Иван Портних съобщи, че проблем остава евакуирането на хората:

Тези опасни сгради са непосредствено застрашаващи живота на обитаващите ги, именно затова върви евакуация. За съжаление наистина много хора не осъзнават риска, който поемат. Ние ги извеждаме, в последствие те се връщат и този процес постоянно върви, т.е. наши екипи постоянно обхождат адресите, за да извеждат повторно хората, които се завръщат там. Това трябва да се случи, защото тези сгради, които са влезли в списъка, са наистина опасни за живота на хората.

Продължава почистването и дезинфекцията на квартала. Пет мобилни екипи с представители на общинските дирекции "Социални дейности" и "Здравеопазване" продължават работата си на терена.

От Регионалната здравна инспекция съобщиха, че във връзка със създалата се психоза в града за заразяване на водата с патогенни микроорганизми са извършени изследвания за наличие на салмонела и холерни вибриони. Пробите са взети  от "Аспарухово" и от един пункт във Варна. Получените резултати показват отсъствие на холерни вибриони и на салмонела.


 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна