Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Агенцията за борба с градушките е на червено заради неплатени ракети

Снимка: БГНЕС


Ако до три дни Агенцията за борба с градушките не се разплати с фирмата - доставчик на противоградни ракети, дейността й ще спре, съобщи директорът Николай Николов. До момента звеното за борба с градушките е изстреляло над 9 хиляди ракети, което е рекорден брой за последните години.

Преди по-малко от месец Агенцията е взела допълнително ракети от фирмата - доставчик за сума от 2,5 милиона лева, като парите са обещани, но са неразплатени. Късно снощи от Комисията по бедствия са отпуснали още 1,2 милиона лева, с които ще бъдат взети нови допълнителни ракети, без да са платени предишните. Това ще се случи само защото фирмата - производител е българска. Компромисът обаче е с тридневен срок. Ако до три дни Агенцията не се разплати, нови доставки няма да има, а сезонът на градушките тази година се очертава дълъг.

На 13-и юни Агенцията за борба с градушките е подала иск към Министерството на финансите за допълнителни 2 милиона лева. Оттам обаче все още не е получен отговор.

С дейността си Агенцията е спасила хиляди декари земеделски площи от унищожаване на реколтата, каза директорът й Николай Николов. Към момента той отчита под 1 процент неефективност.

По-рано земеделският министър Димитър Греков заяви, че заради динамичното време има решение да бъдат отпуснати допълнително около 2,5 милиона лева за полигоните:

Имам съгласието на Министерския съвет за закупуването на още ракети за около 2,5 милиона, така че да опазим продукцията до прибирането й. Имаме съгласие за отпускане на още средства. 

В момента от градушки се опазва само една трета от обработваемата земя в България, допълни министърът:

Има около 26 милиона декара обработваема земя, която трябва да се опазва цялата. В момента опазваме около 12 милионна декара, т.е. близо 1/3 е опазвана, но другите остават неопазени.

Земеделският министър ще настоява да се отпуснат средства за агенцията "Напоителни системи“, чиито служители в момента дори нямат средства за заплати.

Това зависи от Министерски съвет и имайки предвид обстоятелствата, които се случиха напоследък, би следвало да се отпусне, защото "Напоителни системи" извършват една дейност, която е свързана с вредното въздействие на водите. Те нямат средства за момента за заплати. Хората работят денонощно по наблюдение на количеството вода в язовирите. 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна