Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дейселблум се гласи за мястото на Оли Рен като следващ еврокомисар по икономическите и валутни въпроси

Йерун Дейселблум

Президентът на Еврогрупата (финансовите министри от еврозоната) и министър на финансите на Холандия Йерун Дейселблум е проявил интерес да стане следващия европейски комисар по икономическите и парични въпроси по време на вчерашна среща с кандидата за председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, съобщава агенция Market News International (MNI), цитирайки свой източник, близък до преговорите.

Срещата, която се е провела снощи е имала за цел "разчупване на леда", след като преди няколко месеца Дейселблум коментира, че неговият предшественик (Юнкер) е бил заклет пушач и пияница по време на дългите заседания на Еврогрупата, където преди време бяха решавани спасителните финансови програми за Гърция, Португалия и Ирландия. В последствие той поиска извинение за направените от него коментари по адрес на Жан-Клод Юнкер.

Юнкер изслуша искането на шефа на Еврогрупата, но не даден никакви обещания дали Дейселблум може да замени Оли Рен на отговорния пост, посочва източникът на агенция Market News International.

Същият източник изрази оптимизъм, че очакваното по-късно днес гласуване в Европейския съвет ще даде на бившия премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер мандат за сформиране на новата Европейска комисия. Той предполага, че решението ще бъде взето с 26 срещу два гласа (от всички 28 страни-членки на ЕС), като против кандидатурата на Юнкер ще бъдат само Великобритания и Унгария и същевременно посочи, че всичко, което може да направи британският премиер Дейвид Камерън е само да предизвика известно забавяне на процеса по износ на нов шеф на ЕК..

Освен това същия източник на MNI предположи, че на 16-и и 17-и юли ще има извънредна европейска среща на върха, на която да се вземат решения и за другите позиции и назначения  на европейско ниво, като например за нов президент на Еврогрупата и за нов председател на Европейския съвет, който да замени Херман Ван Ромпуй, чийто мандат приключва през ноември.

Ако г-н Дейселблум действително вземе участие в новата Европейска комисия, неговата замяна на поста президент на Еврогрупата трябва да се реши сега, а не през 2015-а година, каза източникът.

В същото време министърът на финансите на Германия Волфганг Шойбле се изказа в полза на испанският икономически министър Луис Де Гиндос да оглави председателството на Еврогрупата, след като Испания отказа място в Изпълнителния съвет на ЕЦБ.

Испания е голяма страна и трябва да получи един от най-високите постове, коментира източникът на MNI. Според него през последните месеци е имало разговори при закрити врати около името на Де Гиндос, който да наследи Дейселблум на поста шеф на Еврогрупата, след като мандатът на холандския финансов министър приключи в средната на 2015-а година, но сега това решения може да бъде взето предсрочно (ако Дейселблум действително стане еврокомисар).

Снощи лидерите на ЕС се събраха в Белгия, за да обсъдят, наред с други въпроси, формирането на новата Европейска комисия, както и исканията от страна на Италия и на Франция за разхлабване на строгите мерки на икономии, наложени върху повечето страни от ЕС и от еврозоната с оглед високи нива на дълговете и на бюджетните дефицити през последните четири години.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени