Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Орешарски: България има интерес "Южен поток" да продължи

Важно е в този момент банковата проблематика да не влиза в политическото говорене

Снимка: БТА


Премиерът Пламен Орешарски, който в момента е в Брюксел за участие в Европейския съвет, отново подчерта, че България има интерес „Южен поток“ да продължи. 

Най-вероятно е, че заради британската съпротива, Жан-Клод Юнкер няма да има стопроцентова подкрепа в Съвета. Тази, която ще получи, обаче ще му е достатъчна, смята Пламен Орешарски. Той припомни, че Юнкер има много добро отношение към България и каза, че консултациите с него за ресора на българския еврокомисар и за политиката на Комисията към нашата страна ще се водят след като бъде избран. Преди да вземат решение по номинацията на Юнкер, европейските лидери ще обсъждат стратегията на Европейската комисия за енергийната сигурност, която предвижда намаляване на зависимостта от Русия и прекратяване на "Южен поток". Пламен Орешарски обаче съобщи, че в документа, който трябва да бъде одобрен от Съвета, не се говори за спиране на проекта и добави:

Ние също неколкократно сме заявявали, че сме за диверсификация на източници и пътищата за доставка на енергоносители, а що се отнася до "Южен поток", това е един частен случай. По него вече заявих, че след привеждане в съответствие с европейското законодателство, той ще продължи. Ние имаме силна заинтересованост да продължи "Южен поток", така, както и останалите страни, през чиито територии минава.

Няма причина за притеснения за българската банкова система. Правителството следи състоянието на всички банки, има много добро сътрудничество с БНБ и е готова да подкрепи всичките й усилия, включително и с ресурси, увери премиерът и предупреди против използването тази тема за предизборни цели:

Действително важно е в този момент банковата проблематика да не влиза в политическото говорене. Нещо, което ми се струва, че в последните дни наблюдаваме, макар и не толкова отчетливо, но не е хубаво чисто икономически, банкови проблематики да се използват за очевидно предстоящи кампании.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна