Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България ще затъне в мръсотия, ако не се удължи срокът за изкупуване на отпадъци от бита

Фирмите за черни и цветни метали настояват да се удлъжи до края на 2015 година срокът, в който ще могат да изкупуват отпадъци от бита. Според законите фирмите трябва да спрат да приемат тези отпадъци и те да се предават безвъзмездно на общински площадки, но общините не са изградили места за събиране на отпадъци.

Срокът за изграждане на общинските площадки изтича в средата на юли, но ще бъде удължен, тъй като общините не са изпълнили задължението си. Иво Георгиев:

На 13 юли всеки гражданин на Република България няма да може да изхвърли никъде отпадъци от черни и цветни метали. В това число обаче искам да подчертая, че не влизат леките автомобили, които стават за рециклиране, т.е. от бракуваните автомобили, и електрическото електронно оборудване, което просто не е предмет на тази забрана.

Ако се установи изкупуване на метали от бита, в нарушение на забраната, има глоби, както за фирмите, така и за гражданите.

Глобата е от 1000 до 6000 лева на юридическо лице, после отнемане на разрешително. Санкцията за физическо лице е от 300 до 1000 лева.

От Асоциацията на рециклиращата индустрия настояват да се отмени безкасовото плащане. Те предупредиха, че при липса на общински площадки ще се увеличи нелегалното изкупуване на метали. Храир Вархан допълни:

Страната ни ще затъне в едни мърсотии, ако не влязат в действие нелегалните фирми, за които се говори тука.

Собствениците на фирми коментираха, че ще има и социални проблеми. Хората, които живеят в крайна бедност, ще бъдат лишени от възможността да получат минимални средства от предаването на метали и други отпадъци от бита:

2-3 килограма желязо, 200-300 грама цветни метали, взима жената 15 лева, отива, купува две бурканчета кисело мляко и парче хляб.

От Асоциацията на рециклиращата индустрия ще организират протести.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна