Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Национално благотворително турне на Оркестъра за народна музика на БНР

Заедно в радост и в беда

Видин бе вторият град-домакин от националното турне на Оркестъра за народна музика на БНР

19
Видин, концерт на Оркестъра за народна музика на БНР- Заедно в радост и в беда
Снимка: Лора Русинова

След успешния старт в Благоевград, Видин бе вторият град-домакин от националното турне на Оркестъра за народна музика на БНР, в което маестро Димитър Христов изведе на сцена своите музиканти и певци. Концертите са благотворителни и се провеждат под мотото "Заедно в радост и в беда"- знак на съпричастност и подкрепа към пострадалите от наводненията наши сънародници.

БНР започна набирането на средства във всички градове, където обществената медия има регионални станции- София, Благоевград, Пловдив, Стара  Загора, Бургас, Варна, Шумен и Видин. БНР подкрепя и кампанията на Българския червен кръст- на кратък номер 1466, към всички мобилни оператори, чрез изпращане на благотворителни есемеси, на цена 1 лев.

Солисти на концерта във Видин бяха популярните народни певци Янка Рупкина и Володя Стоянов, и младата талантлива шопска певица Валерия Момчилова. Под диригентската палка на Димитър Христов прозвучаха емблематични пиеси от репертоара на Оркестъра.

"Щастлив съм да приветствам в нашия град музикантите и певците от Оркестъра за народна музика на БНР. Приветствам благотворителната кауза, инициирана от БНР", каза кметът на Видин Герго Гергов.

"Поредицата от благотворителни концерти е и част от събитията, с които БНР отбелязва своя 80-годишен юбилей. Домакини на тези събития са всички градове в страната, в които общественият оператор има свои програми. Винаги близо до хората- това е основният принцип в работата на Голямото семейство на БНР", напомни директорът на Радио ВИДИН Огнян Първулов.

"Най-ценните уроци на българската етнопедагогика са тези по човечност. Нека да сме "Заедно в радост и в беда". Ние- от Българския Севирозапад, добре познаваме страха от водната сихия- през април тази пролет порои отнесоха пътища и мостове в общините Чупрене и Ружинци, а през май скатни води скъсаха диги и наводниха къщи и ниви във видинските села Рупци, Акациево и Буковец. Нека всички бъдем съпричастни към трагедията", каза при старта на концерта продуцентът в Радио ВИДИН Ваня Минева.

Видин, концерт на Оркестъра за народна музика на БНР- Заедно в радост и в бедаБлаготворителната каузата събра в крайдунавския парк на Видин много почитатетели на българския фолклор.

Заедно стъпват в живота ни и радостта, и тревогата. Затова, за да е сигурна стъпката ни, сърцето трябва да е леко, казва нашият мъдър и препатил народ. Сърцето играе, сърцето плаче, сърцето се свива...- думи, с които изразяваме чувствата си, мерейки през сърцето. Такъв е българинът- понякога гневен, понякога тъжен, понякога възторжен... А понякога събира всички тези разнолики чувства в едно. Нещо повече- вплита всички тези чувства в една песен, в един глас. Такъв е гласът на Янка Рупкина.

Видин, концерт на Оркестъра за народна музика на БНР- Заедно в радост и в бедаПази българската етнопедагогика и още уроци- за лекото сърце и тежката дума; за празничната пъстра шевица и черните нощи на самотна тъга; за силата на закрилата, която дава домът и болката на лишения от огнище; за щастието на споделения живот и тишината на нечие отсъствие... Уроци, вплетени през вековете в легенди, приказки, обичаи, обреди, песни... "С враг врагувам - мера според мера, с благ благувам - вера зарад вера..."- пее Володя Стоянов-Войводата.

Оркестърът за народна музика на БНР е основан през 1952-ра година, за да създава продукция за  програмите и фонда на Радиото, като по този начин съхранява традиционната българска народна музика и я обогатява чрез съвременна професионална интерпретация. За своето 62-годишно съществуване съставът осъществява над 15 000 аудиозаписа за музикалния фонд на БНР. Преди броени дни, по време на Националните празници на професионалното фолклорно изкуство в Пазарджик, Оркестърът за народна музика на БНР завоюва поредната си награда- приз, статуетка и грамота от Съюза на музикалните и танцови дейци в България. Изключителният сезон бе наситен с уникалните проекти "Класиците на българската сватбарска музика", "Ритъмът на Балканите", "Музика в портрети", в които взеха участие едни от най-емблематичните български и чуждестранни солисти в областта на фолклорния жанр и препълниха Студио 1 на БНР.

Ето какво казва по този повод известният композитор и наш земляк Генчо Генчев:

"Оркестърът на БНР винаги е бил и ще бъде пример за подражание. Прекрасна е инициативата на БНР този оркестър да развива и активна концертна дейност. Така той е близо до обикновените хора. Радвам се, че го има."

Видин, концерт на Оркестъра за народна музика на БНР- Заедно в радост и в беда, Валерия МомчиловаПразникът във видинския крайдунавски парк започна с уговорката, че тази вечер е посветена на един от най-ценните уроци на българската етнопедагогика- да сме заедно в радост и в беда. Защото най-тежкото наказание на нашите предци за провинилия се пред общността е било той да бъде прокуден... А мярата за най-голямото признание била пожеланието "на сватби и кръщенки гости да са от мало до голямо"! В духа на този урок екипът на Радио ВИДИН благодари за съдействието този уникален концерт да се случи на: Община Видин; Ансамбъл "Дунав"; Градски духов оркестър Видин; СОУ "Цар Симеон Велики"; художествена галерия "Никола Петров"; на тонрежисьорите Пламен Цолов и Светослав Цветанов. И най-вече, и най-много- на Оркестъра за народна музика на БНР. За тях- диригента Димитър Христов и тримата солисти- Янка Рупкина, Володя Стоянов и Валерия Момчилова- бяха специалните благодарности! Оставаме с пожеланието първото по рода си гостуване на Оркестъра за народна музика на БНР във Видин да се превърне в традиция.

Разговорите с диригента Димитър Христов и с тримата солисти- Янка Рупкина, Володя Стоянов и Валерия Момчилова- очаквайте скоро в предаванията на Радио ВИДИН, както и записи от концерта.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна