Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камерън е обнадежден от подкрепата на Швеция и Германия за реформи в ЕС

Дейвид Камерън

Въпреки избора на Жан-Клод Юнкер за председател на Европейската комисия, британският премиер Дейвид Камерън е обнадежден от подкрепата на Швеция и Германия за реформи в Европейския съюз, съобщи Би Би Си. Великобритания настоя за безпрецедентно гласуване, за да блокира избора на Жан-Клод Юнкер, който е привърженик на по-близкия политичесси съюз, но европейските лидери го подкрепиха с 26 гласа „за” и 2 „против”.

Швеция подкрепи Юнкер, но след гласуването премиерът Фредрик Райнфелд декларира, че „по-близкият съюз не е за всеки”. Той се позова на документ, подписан от евроепйските лидери, в който се казва, че идеята за по-близък съюз не е задължителна за всяка страна-членка.

Германският канцлер Ангела Меркел изтъкна, че е готова да обърне внимание на тревогите на Великобритания. Тя отбеляза, че споделя вижданията на Лондон как трябва да изглежда ЕС.

Британските лейбъристи в опозиция заявиха, че гласуването в петък е било унизително за Камерън, но премиерът посочи, че това не е краят. Той допълни, че няма да се откаже от битката за реформи в ЕС и отнемане на част от правомощията на Брюксел. Камерън обаче призна, че това е бил ”лош ден за Европа”. „Изборът на Юнкер застрашава позициите на националните правителства и парламенти и дава нови правомощия на европейския парламент”, изтъкна британският премиер.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна