Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 1000 жители на "Аспарухово" са настанени на други места, министър Клисарова обеща пари за пострадалите училища

| обновено на 30.06.14 в 12:34
Снимка: предоставена от Иван Куков

Продължава настаняването в общински бази на изведените от опасните къщи във варненския квартал "Аспарухово". Вече 1000 души са настанени на други места. Броят на засегнатите от евакуацията е над 1500 души по адресна регистрация. Подготвя се и временно селище с фургоните, доставени от Гражданска защита. Изграждат се комуникации там, за да се осигурят нормални условия за пребиваване на хората. Екипите на Геозащита вече са започнали обследване на опасните зони, продължава разчистването и на района.

В Аспаруховия парк има струпване на много вода, която трябва да бъде източена. В Социално-учебния професионален център във Варна са настанени над 30 души от различни семейства. Сред тях са и Илко Алеков, снаха му Емилия и трите ѝ деца. Те са живели в къща, която е пометена от приливната вълна. Живи са, защото точно преди това са решили да излязат и да отидат да пазаруват на улица "Розова долина". Кореспондентът на БНР във Варна разговаря с Илко, който сподели:

Валеше, валеше силно и ние като се връщаме, гледам, майко мила, Господи, какво е това! Три-четири метра вълна, голяма вълна пред нас и аз като се върнах да гледам къщата, отгоре моста минава, вълната удари точно нашата къща. Удари я с такава сила, че се срути. Заля всичко. Снахата почна да плаче, да вика, "Бате, добре, че ни изкара навънка, защото щяхме да умрем всичките и сега живеем втори живот". Добри са условията тук, но не е като да живееш в къщата.


Общината осигурява по 500 лева за наем на квартири за срок от 3 месеца. Къде ще бъдат настанени хората след това, предстои да се обмисли.

Днес министърът на образованието и науката професор Анелия Клисарова посети най-засегнатите три училища в района, като започна от Морската гимназия, след това "Христо Ботев" и "Любен Каравелов". Тя каза, че в сряда на заседание на МС за Варна и Добрич ще бъдат отпуснати 500 000 лева за ремонт на училищата, които трябва да са готови за 15-и септември.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна