Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ройтерс: Десетки българи се наредиха на опашки, за да изтеглят спестяванията си

Снимка: Явор Римски

Десетки български граждани чакат пред клоновете на Първа инвестиционна банка днес, за да изтеглят спестяванията си, въпреки уверенията на правителствота, че парите им са на сигурно място, съобщи Ройтерс.

Българските власти разследват опитите за дестабилизиране на банковата система и смятат, че се води телефонна и интернетна кампания за разпространяване на слухове, които пораждат криза, излагаща на показ слабото икономическо управляние в най-бедната държава в ЕС, съобщава Ройтерс. Агеницята пише, че опашките в центъра на София са по-малки от тези в петък.

Ройтерс цитира 60-годишна жена, представила са като Гергана, която казва, че е дошла, защото си спомня какво е станало преди 20-ина години, когато настъпи хиперинфлация и банкрутираха 14 банки. Вярвам на президента, но мисля, че и той е подведен от банкерите, заявява Гергана. Друг гражданин - Иван, е цитиран да казва, че ще премести спестяванията си в притежавана от чужденци банка.

Около две трети от българските институциии, отпускащи заеми, сега са притежание на чуждестранни банки, което е в рязък контраст със средата на 90-те години, когато имаше твърде малко чуждастранни инвестиции в страната, коментира Ройтерс.

Президентът Плевнелиев и други видни политици се опитват да убедят българите, че техните спестявания са защитени, допълва агенцията.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна