Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френската прокуратура повдигна обвинение на Никола Саркози за търговия с влияние

| обновено на 02.07.14 в 13:21
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Френската прокуратура е повдигнала официално обвинения в корупция и търговия на влияние срещу бившия президент Никола Саркози, който бе задържан вчера от съдебната полиция. Заедно с него са обвинени адвокатът му и висш френски магистрат.

Активна корупция, трафик на влияние и укриване на нарушаването на следствена тайна - това са обвиненията, повдигнати от прокуратурата срещу бившия френски президент Никола Саркози. Късно снощи той беше изправен пред съдии в Париж след 15 часа разпит в съдебната полиция в Нантер. Подобни обвинения са формулирани и срещу неговия адвокат Тиери Херцог и висшия магистрат Жерар Азибер. Предвижданата за такива случаи присъда е до 10 години лишаване от свобода и глоба до 150 000 евро.

Разследването трябва да установи дали Саркози е получавал информация за хода на делата, в които е замесено името му, от магистрата, на когото е обещавал да издейства престижен пост в Монако.

"Ситуацията и фактите се тежки", коментира сутринта по БФМТВ френският премиер Манюел Валс, който обеща да следи за независимостта на съдебната процедура. Редица политически симпатизанти на Саркози от десницата отправиха обвинения, че съдебното преследване е с цел да се възпрепятства евентуалното му връщане в политиката.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна