Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Сопот започват честванията на Вазов и първото издание на "Под игото"

Сопот отбелязва 164 години от рождението на Иван Вазов и 120 години от издаването на романа „Под игото” като самостоятелно издание.

Честванията започват днес в 17 часа в двора на Къща музей „Иван Вазов” в града с експозиция на фотографа Пламен Самуилов - „Сопот – минало и настояще”.  Половин час по-късно ще бъде открита и изложбата „120 години от издаването на романа „Под игото”. Част от програмата е тържественият концерт - спектакъл, посветен на 120-годишнината от излизането на романа, в който участие ще вземат тримата български тенори “The Unique Voices”,  Янка Рупкина, ученически хор от Стара Загора, виртуозният цигулар Божидар Нинов, младата надежда на музикалното училище „Любомир Пипков”- пианистката Десислава Щерева и мъжка вокална група „Сопот”. Той  ще се състои на 7-и юли от 18 часа в театралната зала на НЧ „Иван Вазов-1871”.  

Честванията ще продължат до 9-и юли, когато в църква  „Св. св. Петър и Павел”  ще бъде отслужена тържествена литургия по повод 164-тата годишнина от рождението на Иван Вазов и за спомен на семейството му. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени