Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андерс Фог Расмусен: Не искаме разделителни линии на нашия континент

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Никой не се интересува от ново разделение на Европа. Това заяви генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен след среща в Берлин с германския канцлер Ангела Меркел.

Коментарът на Расмусен е по повод разминаването в позициите на Русия и Запада относно украинската криза. Генералният секретар смята, че сегашното положение застрашава сигурността и мира, постигнати след падането на Берлинската стена. По думите му, никой не иска отново да започне студена война

Ние не искаме разделителни линии на нашия континент, каза Расмусен и призова Русия да обмисли внимателно своя курс, за да започне процесът по възстановяване на доверието.

Германският канцлер от своя страна отправи критики към Москва за неуспеха й да се ангажира с мирния план, обявен от украинския президент Петро Порошенко. По думите, й налагането на по-строги икономически санкции срещу Русия все още е възможно. Меркел каза, че за съжаление, по време на 10-дневния период на едностранно прекратяване на огъня, обявено от президента на Украйна, не е имало значителна реакция към мирния план, и че примирието не е било прието от сепаратистите

Няма да спрем да търсим дипломатически решения. Германският външен министър ще бъде домакин на руския и украинския си колега днес. Но все още сме твърде далеч от там, където искаме да бъдем, допълни канцлерът. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени