Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преговорите за ядрената програма на Иран са в решаваща фаза

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Решаващата фаза на преговорите за ядрената програма на Иран започва днес във Виена. До 20-и юли трябва да бъде договорено споразумение за прекратяване на продължаващия вече десет години ядрен конфликт.

В шестата, заключителна фаза на преговорите, ще се срещнат върховният представител на Европейския съюз по външните работи и сигурността Катрин Аштън и иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф.

Утре във Виена Иран ще седне на масата за преговори и с петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН – САЩ, Русия, Китай, Франция и Великобритания, както и с Германия, като разговорите се предвижда да продължат няколко седмици.

Международната общност иска сигурност, че Иран ще използва атомната си програма само за мирни цели, докато Техеран настоява за отмяна на наложените икономически санкции. Въпреки постигнатото съгласие по дадени въпроси през последните месеци, Зариф изтъква точки на несъгласие, сред които правото на Иран да продължи да обогатява уран и ракетната му програма. Решаващата дума в предстоящия преговорен маратон ще има американската делегация, водена от заместник-министъра на външните работи на САЩ Уилям Бърнс. 

Иран може да предприеме необходимите мерки, за да успокои света за намеренията си или да провали исторически шанс за прекратяване на икономическата и дипломатическата изолация, заяви американският държавен секретар Джон Кери пред в. "Вашингтон пост".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна