Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мерките за сигурност по британските летища бяха засилени

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Предупрежденията за засилени мерки за сигурност от британското правителство и Министерството на транспорта идват в момент, когато милиони британци се подготвят да заминат на почивка извън Острова. Мерките вероятно ще доведат до по-дълги опашки, закъснения и продължителни проверки по летищата. Предвижда се и увеличаване броя на специалните агенти в полетите, особено до Съединените щати.

Тревогата дойде именно от Съединените щати, след като американските власти призоваха за съдействие на базата на получена информация, че две подразделения на "Ал Кайда" в Сирия и Йемен планират въздушен атентат. Би Би Си съобщи, позовавайки се на секретна информация,че саудитски екстремист на име Ибрахим Ал-Асири, който се укрива в Йемен, е изобретил взривно устройство, което трудно може да бъде засечено по летищата. Смята се, че той е предал уменията си на цяло поколение бойци от "Ал Кайда", някои от които в момента са в Сирия и Ирак с европейски паспорти.

Говорител на премиера Дейвид Камерън заяви, че властите са длъжни да бъдат бдителни на базата на получената информация и че по света има терористични организации, които не биха се поколебали да причинят страдания на Великобритания или нейните западни съюзници.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна