Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължават международните усилия за решаване на конфликта в Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В телефонен разговор с американския вицепрезидент Джо Байдън украинският президент Петро Порошенко заяви, че е готов на прекратяване на огъня с проруските бунтовници, ако то бъде двустранно, ако бъдат пуснати на свобода заложниците и ако бъде установен контрол над границата под наблюдението на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. 

В телефонен разговор американският президент Барак Обама и германският канцлер Ангела Меркел са се съгласили да запазят натиска над Русия, като я принудят да намали напрежението в Украйна или да се сблъска с нови икономически санкции, предаде Ройтерс.

По-рано Съединените щати и Европейският съюз заплашиха да засилят санкциите срещу руската икономика, ако Москва не овладее проруските сепаратисти в Източна Украйна. В изявление на Белия дом се посочва, че Обама и Меркел са изразили подкрепата си за дипломатически усилия, целящи уреждането на ново прекратяване на огъня в региона.

Сърбия подкрепя идеята за териториалната цялост на Украйна, но няма да въведе санкции по отношение на Русия, заяви премиерът Александър Вучич след разговори с френския си колега Манюел Валс в Париж.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени