Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава режимът на тока в Гърция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Синдикатът на енергетиците и правителството продължават и днес борбата за надмощие във връзка със закона за приватизация на електрокомпанията. За втори ден е въведен режим на тока. Захранването се спира по час в различни райони на страната.

Липсва всякаква платформа за споразумение. Под натиска на протестите в последния момент бяха направени промени в проектозакона, като се удовлетвориха част от исканията на енергетиците. Основният проблем е, че стачкуващи и опозиция искат цялостно оттегляне на проектозакона за приватизация на електрокомпанията. Не приемат частични отстъпки от страна на правителството.

Управителният съвет на електрическата компания внесе иск в съда стачката да се обяви за незаконна. Очаква се днес в ранния следобед решението на магистратите. Ако протестите се обявят като закононесъобразни, правителството е готово да обяви до час гражданска мобилизация на енергетиците.

От енергийния оператор предупреждават, че всеки момент може да настъпи тотален срив на електрическата мрежа.

Опозицията атакува фронтално правителството с искане за провеждане на референдум по въпроса за приватизацията на електрокомпанията.

Проучване сочи, че повечето гърци подкрепят енергетиците в борбата им да се запази държавният статут на националната електрокомпания.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна