Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бургаското село Маринка се вдига на протест, не искат строителна кариера

село Маринка
Снимка: Радио Бургас
Жителите на бургаското село Маринка ще протестират срещу изграждането на кариера за инертни материали в близосто до домовете им. Хората се притесняват, че създаването й ще замърси района. Това е вторият им организиран протест за по-малко от месец. 

Селото е известно с чистия си въздух и лечебен климат, заради местоположението си - в полите на Странджа и недалеч от морето. Жителите му са категорични, че ще отстояват правата си да живеят в екологична среда.

Проектът за каменна кариера е бил одобрен още през 2009-а година. Преди дни местната здравна инспекция даде нова, този път отрицателна оценка за създаването на кариерата. Сега всичко зависи от екоинспекцията, убеден е кметът на Маринка Лъчезар Колев: Хората настояват за протести действия срещу РИОСВ. Организирали сме протест, за да настояваме да се прекрати процедурата по ОВОС. Защо трябва да чакаме експертен съвет и той какво решение ще взима, като концесията е прекратена. Очакваме подкрепа от много еколози, от дружества и от хора, които са съпричастни със село Маринка.

Това е втората проява на недоволство на жителите на село Маринка, след като на 13-и юни с шествие те блокираха за кратко международния път за Турция.

Днес протестът ще е от 16 часа пред сградата на РИОСВ в Бургас.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна