Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангела Меркел е разтърсена от скандала с двойния шпионин, заловен от германските тайни служби

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел е разтърсена от скандала с двойния шпионин, заловен от германските тайни служби миналата седмица. От Пекин, където е на визита, канцлерът обяви днес, че случаят трябва да се разплете възможно най-бързо.

Ако се докаже, че служител на германските тайни служби е работел за американците, тогава имаме един извънредно сериозен проблем, заяви Ангела Меркел тази сутрин. Ако обвиненията се докажат, то се изправяме пред сериозно предизвикателство, каза тя. Това не съвпада с обещанията, дадени ми в поверителни разговори и не отговаря на представата за сътрудничество и доверие между партньори.

През уикенда германският президент, както и американският държавен серкетар също призоваха за бързо разследване на случая. Германският вътрешен министър Томас де Мезиер предлага разследавнето да се провежда и на територията на САЩ.

Миналата сряда германските тайни служби арестуваха свой 31-годишен сътрудник по обвинение, че е шпионирал в полза на американската Национална агенция за сигурност.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна