Eмисия новини
от 11.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: БГНЕС

Пострадалите от наводненията райони на Варна и Добрич няма да получат и лев от отпуснатите от кабинета 28 милиона лева за бедствия и аварии. Въпреки че гласуването на правителственото постановление беше забавено, за да се пренаредят проекти и да се посрещнат спешните нужди за възстановяване на райони, в документа няма и ред за унищожените от водната стихия части на страната, съобщава Сега.

Ако до края на мандата на това правителство и Народно събрание бюджетът на Здравната каса не бъде актуализиран с поне 300 милиона лева, болниците или ще затворят врати, или ще сложат ценоразпис на входа. Това заявява пред Преса професор Милан Миланов, председател на столичната колегия на Лекарския съюз.

От септември болните, които влизат в лечебно заведение, ще трябва да си носят чаршафи и консумативи за еднократно ползване като спринцовка. Може да се наложи да дават пари дори за лекарства, ако те не са за спешни нужди, пише по същата тема Телеграф.

Бюджет 2014 едва ли ще бъде изпълнен в сегашния си вид. Изоставането в проходите става все по-драматично с всеки изминал месец. Ако не се вземат спешни мерки, хазната се очертава да приключи с неизпълнение на данъчните приходи в размер на около 1,5 милиарда лева, пише Труд.

Ръст на преките инвестиции за първите шест месеца на 2014 година отчете Българската агенция за инвестиции. Според директора й Светослав Младенов очакванията са преките инвестиции у нас да бъдат 1,2 милиарда евро, отбелязва Дума.

Седем новоучредени компании, част от които със седалища във Великобритания, а други в Кипър получиха разрешения от Комисията за защита на конкуренцията да придобият няколко мини и топлофикационни дружества в страната. Преди няколко седмици Комисията съобщи за редица готвени сделки с топлофикациите в Бургас, Русе, Перник, Плевен, както и с ТЕЦ "Брикел", "Мина Чукурово" и "Мини Черно море", пише Стандарт.

Дъждовете унищожиха доматите. Производители от Пловдивско скубят цели плантации, поразени от брашнеста мана, съобщава 24 часа.

Бракувани зеленчуци от гръцките борси се вкарват у нас с фалшиви фактури, съобщава пред Монитор изпълнителният директор на Асоциацията на производителите на оранжерийна продукция доцент Пламен Димитров. За да се отърват от стоката, която трябва да изхвърлят, комшиите я продават на безценица на наши търговци. Те пък я вкарват у нас с фактури, на които са написани данни на фирми, взети от касови бележки на местни кафенета.

Изключително токсичната течност гудрон изтече в покрайнините на Русе. Тя тръгна от старо сметище и заля улица, която води към десетки вили в покрайнините на града. Извънредната ситуация наложи намесата на местните власти, които взеха мерки за предпазване на местното население, посочва Новинар.

Хаос - това се очаква да настъпи на пазара на метални отпадъци след 13-и юли. Тогава трябва да влязат в сила ограниченията в Закона за управление на отпадъци, които ще доведат до блокиране на дейността на легалните пунктове за събирането им, алармират от Българската асоциация за рециклиране. От тази дата се забранява предаването на отпадъци от физически лица. Гражданите ще трябва да ги дават безвъзмездно на общински площадки, но общините нямат готови такива, посочва Капитал Дейли.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.