Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шефът на Еврогрупата Дейселбум отказа да коментира евентуално напускане на своя пост

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Снощи холандският министър на финансите Йерун Дейселблум отказа да се произнесе относно възможността да напусне своя пост на председател на Еврогрупата (финансовите министри от еврозоната), когато беше попитан за възможността да поеме евентуален пост на комисар в Европейската комисия.

По време на пресконференция в края на вчерашната среща на Еврогрупата в Брюксел, Дейселблум каза, че той изпитва удоволствие от сегашния си пост в Европа, но в същото време отбеляза, че всичко може да се случи в бъдеще.

Много ви благодаря, но вече имам работа, всъщност имам две и харесвам тази комбинация. Това е всичко, което мога да кажа, каза той. Ще изчакаме и ще видим какво може да ни донесе бъдещето.

Миналия месец източник на агенция Market News International, близък до преговорите за назначаване на нови европейски комисари, каза, че Дейселблум е изразил интерес да стане следващия комисар по икономическите и парични въпроси (на мястото на Оли Рен). Искането дойде по време на негова среща с Жан-Клод Юнкер, който е номиниран за следващ президент на Европейската комисия.

Източникът заяви, че срещата се състояла, за да разчупи леда между двата европейски политици, след като преди няколко месеца Дейселблум коментира, че предшественикът му (Юнкер) е бил заклет пушач и пияч по време на дългите заседания на Еврогрупата, когато бяха обсъждани спасителните финансови програми за Гърция, Португалия и Ирландия по време на дълговата криза в еврозоната.

Юнкер изслуша искането на Дейселблум (за еврокомисар), но не даде никакви обещания, дали той ще замени Оли Рен в новата Европейска комисия, каза източникът.

В понеделник шефът на Еврогрупата заяви също така, че разговорите на финансовите министри от еврозоната са били за това, как да се направят по-гъвкави фискалните правила в Европа.

Фискалното пространство за публични инвестиции е много ограничено, каза Дейселблум след срещата, добавяйки, че Европа трябва да се възползват напълно от стимулирането на икономическия растеж чрез провеждане на структурни реформи.

Сийм Калас, който е все още действащ комисар по икономическите и финансови въпроси, каза, че е опасно да се говори за широка реформа на Пакта за стабилност и растеж на Европа, тъй като това може да подкопае доверието в региона.

Пактът за стабилност и растеж е един от стълбовете на доверие, каза той и допълни, че обсъждането на правилата на Пакта за растеж може да влоши доверието и това може да бъде много лошо за цялата европейска икономика.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени