Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Консултации от специалисти в Световния ден за борба с алергиите

Десетки столичани получиха консултации от алерголози в Световния ден за борба с алергиите, прегледите ще продължат до края на седмицата.

Най-разпространената алергия в България е ринитът. Всеки четвърти страда от това хронично заболяване, казват лекарите. Астмата и хроничната уртикария също са с висока честота. Най-сериозен проблем обаче остава заплащането на алергичните заболявания от Здравната каса и доплащането от пациентите, обяснява доктор Анна Валериева.

За съжаление, единствено астмата е заболяване, за което се поема лечението по Здравната каса. Това е голям проблем, защото хроничният ринит, който е предшественик на астмата, до 40 процента, сравнително скъпо излиза месечното лечение за пациентите и част от тях не могат да го поемат. Друг проблем е хроничната уртикария. Това е една болест, която според данните е болест, която засяга сърцето, но при нея също никакво лечение не се поема от Касата. За нашия стандарт и за българите е трудно да си го поемат като месечно лечение.

Според проф. Васил Димитров, началник на клиниката по алергология и астма, доплащането е допустимо като цена за пациентите.

Не бих казал, че са много скъпи на месечна основа, но не е казано, че те един месец ще се лекуват. Така че за десет дена антихистаминовият препарат е между седем и десет лева.

В шатрата консултации търсят хора с проблеми. Малката Карина има сериозна кашлица, но лекарите не могат да определят от какво. След консултации с алерголозите баща й беше посъветван да заведе детето на пулмолог.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна