Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите заседават по гласуваната още миналата сряда програма

| обновено на 09.07.14 в 09:12
Снимка: БГНЕС

Пленарният ден започна нормално. ГЕРБ, БСП и ДПС влязоха в пленарната зала, за да обсъдят законопроектите от програмата, която гласуваха миналата сряда. В залата се регистрираха 166 народни представители. И днес депутатите на "Атака" отсъстват от Народното събрание.

Трите партии вчера се договориха да не внасят допълнителни предложения в дневния ред. Народните представители ще ратифицират в началото пет международни документа, сред които две споразумения със Световната банка, свързани с пътната инфраструктура и за водоснабдяването. Очаква се да започнат обсъжданията на второ четене на текстовете, които са в Закона за автомобилните превози, и да продължат с окончателното гласуване на промените в Закона за защита на потребителите.

След вчерашните политически консултации трите партии в парламента постигнаха пълен консенсус за актуализацията на бюджета на НЗОК. Ако правителството внесе проект за актуализацията, тя може да бъде гласувана още тази седмица в НС. В случай че не успее, актуализацията ще бъде гласувана следващата седмица.

Няма да бъдат разглеждани законопроекти, по които няма политическо съгласие. Така няма да се обсъждат промените в Наказателния кодекс (НК), свързани с отпадането на давността за престъпленията, извършвани по политически причини. Приоритет обаче ще бъдат промените в НК, които се отнасят за криминализирането на слуховете за банките, като се очаква промените в Закона да бъдат прецизирани между първо и второ четене.

Народното събрание подновява работа, след като миналата седмица поради липса на кворум бяха провалени всички заседания.

Измененията ще дадат възможност на потребителите да се отказват от договор, без да посочват причина и без да дължат неустойки.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна