Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джаз и ретро автомобили в Бургас

БНР Новини
Камелия Тодорова и Биг бендът на БНР ще бъдат на сцената на Летния театър в неделя
Снимка: БГНЕС

Ретро автомобили и джаз музика – с това ще запомнят бургазлии и летовници предстоящия уикенд. Благодарение на Община Бургас и фондация „Америка за България“, от петък до неделя различни български джаз формации ще изнесат концерти на открити сцени както в морския град, така и на остров Св. Анастасия.

Първият джаз фестивал е дългоочакван от бургаските меломани и гости на града – споделя главният организатор Людмила Кутиева. В рамките на три дни в Морската градина ще се състоят разнообразни културни събития, посветени на джаза. Събитието се открива с шествие на ретро автомобили и с концерт на Бургаския духов оркестър. Същата вечер публиката ще се наслади и на фотографската изложба „Джазопис“. Всяка година подготвяме такава експозиция, но сега тя е посветена на джаз музиката. В нея участват десет бургаски автори, заснели фрагменти от различни концерти, изнесени в родния ни град. След Бургаския духов оркестър на сцената ще се качат музикантите от „Еуфония инструменталис“. Те ще представят проект, в който импровизират върху класика, съвременен джаз и фолклор. Така че се оформя един много интересен концерт на откритата сцена “Охлюва“.

Как се е родила идеята за връзка между ретро коли и джаз музика: Американският посланик при свое гостуване тук в културния център ми подари книга, посветена на този жанр. В нея имаше снимки на ретро автомобили, а в тях – най-известните джаз музиканти за времето си. Оттам взаимствах идеята – добавя Людмила Кутиева.

Първото издание на „Ретро джаз фестивал Бургас“ продължава в съботния ден с детска работилница „Джазови импровизации с бои и ноти“. Тя ще се проведе на едно уникално за Бургас място – „Стената на приказките“. На него тромпетистът Венци Благоев, заедно с други свои колеги-музиканти ще забавлява малчуганите, като ги запознава с различни инструменти. Малките ще могат и сами да пробват музикалните си умения.

Мирослава Кацарова Снимка: архивВ програмата ще участва и брас квинтет „ms BRASS“. С танци и музика ще бъде разказана историята на различните стилове на жанра.

На 13 юли  Камелия Тодорова в компанията на Биг бенда на БНР ще изнесе програма в Летния театър. Има и допълнителна сцена – на остров Св. Анастасия. Същата вечер там друга джаз певица – Мирослава Кацарова,  ще представи своя нов проект “Cinema“. Не случайно е избрано точно това място, тъй като на този остров са заснети много филми.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна