Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шойбле определи като "огромна глупост" действията на американските разузнавателни служби в Берлин

Снимка: ЕПА/БГНЕС

От толкова глупост може да му се доплаче на човек. Така коментира шпионския скандал германският министър на финансите Волфганг Шойбле. Засега той е единственият министър в кабинета на канцлера Ангела Меркел, който проговори по скандала с ареста на вече двама американски шпиони в Германия.

Меркел все още обмисля каква да е реакцията на Берлин по повод ареста на втори американски шпионин в страната, след като в сряда беше арестуван служител на военното министерство на Германия, за когото се предполага, че е предавал важна информация на САЩ. Миналата седмица пък бе разкрит сътрудник на германското разузнаване, продавал информации на ЦРУ.

Канцлерът не е очарована от всичко това, заяви финансовият министър и най-голям авторитет в кабинета на Меркел Волфагнг Шойбле.

Той започна критиката си към САЩ дипломатично: Без партньорските служби Германия не е в състояние сама да се справя със заплахата от тероризъм. След тези думи обаче стана по-конкретен и обяви, че това не означава, че американците имат право да вербуват третокласни агенти и хора у нас. Това е толкова глупаво, че чак може да му се приплаче на човек, каза известният с острия си език Шойбле. От друга страна, ние се чувстваме много по-малко заплашени от американците, отколкото от други на този свят, поясни той.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна