Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Паризиен": Франция е избегнала голяма опасност от терористични акции на "Ал Кайда в ислямския Магреб"

Франция се е разминала с голяма опасност от терористични акции на организацията "Ал Кайда в ислямския Магреб" - това разкри френският вестник "Льо паризиен". Плановете за терористични атаки са засягали Айфеловата кула и други важни туристически обекти.

Айфеловата кула, Лувърът, театралният фестивал в Авиньон са били на прицела на терористи от Магреба. Тази новина на в. "Льо паризиен" бързо обиколи френските медии.

Главният източник на заплахата - 29-годишен алжирец, живеещ във Франция, е заловен и очаква процеса си. Френското разузнаване е засякло кореспонденцията му по интернет с лидер на организацията "Ал Кайда в ислямския Магреб" - най-голямата терористична заплаха за Франция. В писмата си джихадистът е развивал идеи за атентати срещу известни туристически обекти, атомни централи, събития, на които, по думите му, се събират много християни и места, където се стича обикновеното френско население като заведения и пазари.

Младият алжирец се е радикализирал изцяло от джихадистки пропагандни материали в интернет, твърди пред вестника неговият адвокат.

Вчера френското правителство обсъди законопроект за нови мерки срещу тероризма. Той предвижда забрана за напускане на френската територия за лица, заподозрени в подготовка за терористична дейност в чужбина. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна