Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Расте броят на жертвите в Ивицата Газа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Броят на жертвите в Ивицата Газа се увеличава. Още 16 палестинци загинаха тази сутрин при нападенията на израелската авиация. Така жертвите вече са над 120 души. Палестински ракети продължават да бъдат изстрелвани към Израел, там също се съобщава за ранени. 

Въпреки многобройните призиви за спиране на огъня и израелският министър-председател Бенямин Нетаняху, и ръководителят на "Хамас" Исмаил Хание са решени да продължат войната. 

Бенямин Нетаняху обеща още въздушни удари срещу "Хамас" и предупреди, че никакъв международен натиск няма да попречи на Израел да нанася удари на терористите, които го нападат. Повече от хиляда цели на "Хамас" са били унищожени от началото на израелската офанзива. От своя страна, движението пое отговорност за 4 ракети, изстреляни срещу летището "Бен Гурион" край Тел Авив и предупреди авиационните компании да го избягват.

За момента нито Израел, нито "Хамас" не изглеждат разположени да преговарят за спиране на огъня. След още една нощ на бомбардировки, жителите на Газа се готвят за продължаващ във времето въоръжен сблъсък, опасявайки се от израелска сухопътна атака. Населението започва да се запасява с храна. Подготовката за евентуално влизане на израелската армия в палестинския анклав продължава, но раняването на двама войници край Газа от противотанков снаряд показва рисковете от сухопътна операция.

В същото време, осъждайки остро израелската агресия срещу Газа, арабските страни се мобилизират за изпращане на хуманитарна помощ на населението там. 34 международни хуманитарни организации призоваха за спиране на огъня и за спазване на международните закони за защита на мирното население.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени