Кипър започна процедура в Европейската комисия по защита на един от най-известните си продукти с голям експортен потенциал. Правителството подаде заявление за регистрация на сиренето халуми със “защитено наименование за произход”.
Халуми е много характерно кипърско сирене, което се произвежда от смес от козе, овче и краве мляко. Новият стандарт за съставките му, представен във внесената в Европейската комисия документация, беше уточнен след години преговори между министерствата на земеделието и търговията, производителите на халуми и животновъдите. Според него сиренето халуми трябва да съдържа минимум 50 на сто козе и овче мляко. На производителите беше даден 10-годишен преходен период, за да пригодят бизнеса си към новите изисквания. В началото се разрешава в халуми да има най-малко 20 на сто овче и козе мляко, като този дял постепенно ще се увеличава, докато стигне определените 50 на сто.
Кипърското правителство очаква да получи положителен отговор от Европейската комисия в рамките на осем месеца.
Заедно с това бяха обявени редица мерки за стимулиране на производството на козе и овче мляко, като фермерите ще бъдат подпомагани финансово.
По оценка на експертите износът и търговията с халуми в чужбина може да носи на Кипър около 75 милиона годишно.