Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джон Кери пристигна във Виена, за да участва в преговорите за иранската ядрена програма

| обновено на 13.07.14 в 16:46
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският държавен секретар Джон Кери пристигна във Виена, където участва в преговорите между световните сили и Иран за иранската ядрена програма, предаде АФП. Джон Кери заяви, че има големи различия между Иран и шестте световни сили, преговарящи по ядрената програма на Техеран.

Очевидно имаме много големи различия. Трябва да видим дали можем да постигнем напредък, каза Кери преди срещата във Виена с върховния комисар на ЕС по външната политика Катрин Аштън и други европейски външни министри.

Подобно беше и изказването на заместник външния министър на Иран Абас Аракчи, който каза, че "споровете по всички големи и важни въпроси остават". Засега не сме успели да стесним различията по основните въпроси и не е ясно дали ще можем да го направим, каза Аракчи.

Съгласно договореностите, постигнати в края на миналата година, до 20-и юли шестте големи сили и Иран трябва да се споразумеят, гарантирайки мирния характер на ядрената програма на Иран, в замяна на постепенна отмяна на международните санкции срещу ислямската република. Международната общност иска сигурност, че Иран няма да обогатява уран до високи степени за производството на оръжия. В последните дни обаче преговорите са стигнали до задънена улица заради противоречия по отношение на броя центрофуги за обогатяване на уран, с които Иран да разполага. За постигане на съгласие по неизяснените до момента положения в преговорите може да се наложи тяхното удължаване. По-рано днес иранският външен министър Джавад Зариф заяви пред американската телевизия Ен Би Си, че са склонни на всеки вариант, който ще убеди света, че не търсят възможност за създаване на ядрено оръжие и не вярват, че то може да им даде повече сигурност.
Във Виена американският държавен секретар Джон Кери и германският външен министър Щайнмайер ще разговарят и в среща на четири очи, след като Германия обвини Щатите в шпионаж и изгони от страната представители на ЦРУ, за които се предполага, че имали задача да вербуват шпиони в Берлин.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна