Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания отправи дипломатически укор към Русия заради действията й в Украйна

| обновено на 13.07.14 в 17:52

Великобритания отправи добре пресметнат дипломатически укор към Русия заради действията й в Украйна, като не е поканила нито един неин правителствен служител на авиационното изложение във Фарнбъро, което започва следващата седмица.

Русия е традиционен участник в международното авиационно изложение във Фарнбъро и изпраща големи делегации, тъй като събитието е удобна възможност за търсене на нови клиенти в бранша. В съобщение на Британското министерство на външните работи обаче се изтъква изрично, че на официални лица от Кремъл тази година няма да бъдат изпратени обичайните покани и дори ще се вземат мерки за ограничаване на оръжейния експорт от Великобритания за Русия.

Заради действията на Русия в Украйна на представители на руското правителство няма да бъдат изпратени покани за изложението, се казва в декларацията.

От министерството съобщиха още, че ще се вземат мерки за премахване на Русия от списъка на страните, които могат да се възползват от по-гъвкавия британски лиценз за стратегически износ. Агенция "Ройтерс" отбелязва, че засега няма коментар от страна на Руското посолство в Лондон.

Както е известно, Великобритания и партньорите й от НАТО обвиняват Русия в подкрепа на проруските сепаратисти в Източна Украйна, но Москва отрича твърденията, че руски изтребители преминават границата, за да се конфронтират с украинските правителствени сили. Александър Велович, който е търговски представител на Русия и Украйна на шоуто, потвърди, че много руски посетители имат проблеми с получаването на британски визи, като повече от 100 от общо очакваните 450 делегати все още са в списъка на чакащите.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна