Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обсъжда се създаване на Национален парк "Българско Черноморие"

Снимка: БГНЕС

В Бургас ще бъде направен втори опит за създаване на Национален парк "Българско Черноморие". В предаването "Преди всички" изразиха мнение по темата кметът на Каварна Цонко Цонев и ген. Кирил Войнов - офицер от резерва, сега зам.-председател на Национален екофорум.

Цонко Цонев коментира: Този проект предвижда никой да не използва земите си. Един от трите елемента на собствеността е правото на ползване. В този проект са вкарани имоти, а са изкарани разни дюни, които са много апетитни.

Това е абсурд - собствеността на общините и на хората да бъде национализирана. В Каварна има хора, които са от София и са закупили земи, а има и чужденци. Всъщност ще национализираме и на чужденците имотите. Има и артилерийско поделение. Това означава, че трябва да го закрием. Това е единственото артилерийско поделение в страната.


Утре ще има мирен протест. Ние сме културни хора,
заяви Цонев.

Ген. Войнов заяви, че в решението на Народното събрание е записано: "Широк и всеобхватен обществен дебат". Кое му е широкото? В момента се извършва скрита колективизация. Така се правеха ТКЗС-тата. Освен това, за да се реализира този парк, ще бъдат необходими между 3 и 4 милиарда. Кой ще плаща тази цена?

Интервюто на Таня Величкова с Цонко Цонев и с ген. Кирил Войнов можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна