Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Рафаело Санцио”, документална радионовела от Йонка Коцева, 19 юли, събота, 15.30 часа

„Тук почива Рафаело. Когато той беше жив, Великата прародителка се страхуваше да не бъде победена, а след смъртта му тя се страхуваше да не умре.”
Така пише на гроба на великия художник в Римския пантеон. „Великата прародителка” е жива и разбира се ще надживее всичко, дори и човешката суета, но то няма да е скоро, а през това време картините на Рафаело ще продължават да мерят ръст с нея, поне според автора на епитафията. Врагове на Рафаело пуснали слух, че върху платното „Сикстинската мадона” той в същност бил изобразил известна римска куртизанка. Тълпа възмутени граждани нахлули в ателието му с намерение да унищожат картината, но когато я зърнали, разгневените римляни онемели, потресени от красотата и величието й.
Днес милиони дефилират пред ренесансовите шедьоври, но колко онемяват от възхита? Няма я ренесансовата виталност и спонтанност. Все по-трудно вярата и красотата вдъхновят модерния човек. Него много повече го занимават обезобразеното, апокалиптичното. Ведрината и оптимизма намира за старомодни и опасни. Толкова много разочарование се е натрупало в изминалите след Рененсанса векове, че най-вече недоверие и песимизъм владеят душата му. И ве пак, няма по-силно средство за просветление и надежда от изкуството. Особено на старите майстори.
На 19 юли от 15.30 часа радиотетатърът ще разкаже за един от тях.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна