Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП предлага депозитите в КТБ да бъдат покрити с активи на самата банка

Снимка: БГНЕС

От БСП предлагат депозитите на граждани и фирми в Корпоративна търговска банка да бъдат покрити и с 2 милиарда лева от доказаните от одиторите високоликвидни активи на банката. Така, според социалистите, данъкоплатците няма да бъдат натоварени по никакъв начин.

Социалистите коментираха, че активите и пасивите  на КТБ са близо шест милиарда лева като гарантираните влогове на физически и юридически лица са 3,7 милиарда лева, които ще бъдат обезпечени. БСП предлага източникът на тези 3,7 милиарда лева  да са 2 милиарда лева, осигурени от гаранционния фонд и 1,7 милиарда, осигурени от Министерството на финансите чрез емитиране на държавен дълг.

Депутатът от БСП професор Румен Гечев поясни, че един от основните проблеми при търсенето на решение е това какво става с негарантираните влогове, които касае държавни или частни фирми, както и физически лица.
Тези два милиарда активи могат да бъдат използвани за разплащане с негарантираните депозити на фирми и граждани. Това означава, че  българските данъкоплатци няма да бъдат ангажирани с нито една стотинка с решаването на този въпрос. Решението на проблема КТБ в тази схема е в самото КТБ, тоест продажба на неговите активи.
БСП предлага всички депозити, които са над сто хиляди евро да бъдат обезпечени с активи на КТБ, без никакви лихви, добави Румен Гечев.
Даже и със собствени средства вложителите, които са поели своя пазарен риск, трябва да платят и пазарната цена. Да не се начислява никаква лихва не само пазарна върху главницата. По този начин спасяваме няколкостотин български фирми от евентуална възможност за фалит, безработица и допълнителни тежести върху бюджета, каза проф. Гечев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна