Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От ГЕРБ настояват за повече пари при актуализацията на бюджета на НЗОК

Партия ГЕРБ настоява бюджетът на Здравната каса да бъде актуализиран с исканите 328 милиона лева, а не с 225 милиона, както предлага правителството, каза Менда Стоянова:

Това означава, че отново в края на годината следващото правителство ще бъде поставено в невъзможност да плати всички направени, извършени от болниците работи, или ще трябва да се отлагат плащания за следващата година, което означава нова дупка и за следващия бюджет. Ние настояваме актуализацията да е в размер на 330 милиона.
 
От ГЕРБ засега не подкрепят предлаганите от БНБ законови промени по казуса с Корпоративна търговска банка. Депутатът Лиляна Павлова уточни, че окончателното си решение партията ще приеме, след като има пълни разчети за сметките и депозитите на физическите и юридическите лица в банката.

Категорично това не е вярно. В КТБ според доклада на одиторите и доклада, който БНБ изнесе и тук горе на бюджетна комисия, и на Консултативния съвет, ако говорим за активи в КТБ има два милиарда кредити, раздадени на предприятия, работещи, погасяващи кредитите си с добри обезпечения. Тези кредити не са високоликвиден актив. Ако това, което господин Гечев предлага, се случи, това означава да поискаме от тези предприятия предсрочно погасяване на кредитите си и да ги изправим пред икономическа невъзможност да работят.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна