Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите оставиха ограниченията за големите търговски вериги в Закона за защита на конкуренцията

Парламентарната икономическа комисия прие отново промените в Закона за защита на конкуренцията, които президентът Росен Плевнелиев върна за преразглеждане.

В петък  ветото не беше преодоляно в пленарната зала и днес Законът отново беше обсъден в комисията. Депутатите гласуваха малки промени, като на практика остават ограниченията за големите търговски вериги. Новото в  Закона е прагът за годишния оборот за оповестяване на договорите на големите търговски вериги с доставчиците, който скача от 50 милиона лева на 97 милиона.

Големите търговски вериги с годишен оборот за предходната година в размер на над 97 милиона и 500 хиляди лева ще оповестяват в Комисията за защита на конкуренцията договорите си с всеки доставчик. В икономическата комисия беше конкретизирано, че определението "злоупотреба с по-силна позиция при договаряне" има предвид микро, малки и средни предприятия, като отпада общото наименование "доставчици". Това е наложило и увеличението на прага, обясни Корнелия Нинова от БСП, която е сред вносителите и допълни, че договорите на фирмите с този оборот няма да може да има клаузи за такси, срещу които не стои услуга.

Това, което най-много мъчи българските доставчици, е да няма отстъпки от цените, които падат под себестойността. Те не ги принуждават, когато при тях продават на една цена, на друго място да не могат да продават на различна цена.

Върху тези текстове възразиха от големите вериги. Изпълнителният директор на Сдружението за модерна търговия Йордан Матеев каза:

Отстъпките са чисто икономически, ако щете, срещу тях не стои определена услуга. Те се дават обикновено за голям клиент, за голям оборот, за по-големи количества.

Срокът за търговските вериги да предадат договорите си в съответствие с новото законодателство ще е шест месеца.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна