Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В ДКЕВР ще се проведе обществено обсъждане на проект за единни общи условия на ВиК операторите

Снимка: БГНЕС

В Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще се проведе обществено обсъждане на проект за единни общи условия на ВиК операторите. 

Проектът предвижда в сградите, които са в режим на етажна собственост, поне веднъж годишно да бъде правен отчет, изготвен от ВиК оператора и представители на етажната собственост. Добавено е изискване обслужващото дружество да издава обобщена месечна справка след подаване на молба от потребителя в случаите, когато се разпределя разход общо потребление. За издаване на такава справка клиентите не заплащат. Въведен е регламет за служебно откриване на индивидуални партиди за отделните имоти при тяхното въвеждане в експлоатация, както и възможност за откриване на индивидуални партити, за които има формиран дълг по общия водомер. Проектът уточнява реда за погасяване на задължения при наличие на няколко просрочени сметки, които потребителят не е в състояние да погаси едновременно. Уточняват се границите на отговорността на предишен и настоящ потребител, в случаите на промяна на партида.

От енергийния регулатор поясниха, че проектът за единните общи условия за ВиК дружествата вече е обсъден с техни представители, с комисията за защита на потребителите, както и с омбудсмана.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна