Eмисия новини
от 11.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Жълтоглаво кралче, тритон и дори бяла мечка могат да се видят в природонаучния музей в село Черни Осъм

Жълтоглаво кралче
Снимка: Frank Vassen
Село Черни Осъм се намира в северните склонове на Стара планина, на двата бряга на река Черни Осъм, в община Троян. Там в съседство със средното общообразователно училище "Васил Левски", което е с единствената в страната професионална паралелка за Планински водачи, се намира и един от най-посещаваните природонаучни музеи в България. В залите на музея всеки ден могат да се видят представители на всички животински видове, обитаващи Средна Стара планина.

През 1965 г. местният учител по биология Илия Илиев заедно със своите ученици започнал да събира животински и растителни видове. За нуждите на часовете по биология са препарирани животни, които могат да бъдат срещнати в Стара планина. Постепенно колекцията, подредена в коридорите на училището, се разраснала и през пролетта на 1976 г. е преместена в нова сграда. От 1 януари 1977 г. сбирката става филиал на Историческия музей в Ловеч, а самостоятелен музей - през 1992 г.

Сред експонатите на природонаучния музей са и представители на изключително редки видове като жълтоглавото кралче, която е най-малката птица, която се среща в България. Ръстът й стига само до 9 см. Друг експонат е обикновеният тритон, който живее само в местности с много чиста вода.

В атракционната зала на музея са представени предимно едри бозайници – благородни елени, кафява мечка, видри. В другата зала са изложени риби, които живеят региона, змии и други влечуги, както и над 120 птици, разказа Мариела Минкова, която работи в музея. Има дори и една бяла мечка, която, разбира се, не е живяла в Балкана, а прекарала дните си в зоопарка в Ловеч.

Още за този природонаучен музей и представените в него видове чуйте в репортажа на Ивайло Николов.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.