Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Египет опитва да договори примирие в Газа от петък

| обновено на 17.07.14 в 15:39
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Високопоставени израелски представители са приели на преговори в Кайро египетско предложение за примирие в Газа, което да започне в петък. Израелските управляващи обаче тепърва трябва да одобрят споразумението. Това съобщи Ройтерс, като се позова на израелски служител, пожелал анонимност. По-рано същият източник заяви, че кабинетът по сигурността на премиера Бенямин Нетаняху е одобрил примирието. Сега той уточнил, че всъщност кабинетът все още разглежда детайлите на споразумението.

Говорителят на Хамас отрече с Израел да е постигнато споразумение за примирие, което да започне в петък. Сами Абу Зухри обяснил, че има продължаващи усилия в тази насока, но за момента няма договореност. Друга палестинска групировка не е коментирала дали са приели спиране на огъня, който продължава 10 дни.

Междувременно ракета, изстреляна от Ивицата Газа, е поразила израелския град Ашкелон при изтичането на днешното 5-часово примирие между Израел и палестинското движение Хамас. Ракетата паднала точно в 15 часа, посочва израелската армия. Хамас и Израел бяха договорили спиране на огъня от 10 до 15 часа местно време по хуманитарни причини, припомня Франс прес.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени