Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Закрива се Националният център по наркомании

Момчил Василев, гл. изследовател в Национален фокусен център за наркотици и наркомани, Дорита Кръстева (вляво) и Александрина Алексова (вдясно)

Националният център по наркомании не се премества, а се закрива. Това заяви директорът на Центъра д-р Цвета Райчева по повод предложението на здравното министерство той да мине под структурата на Националния център по обществено здраве.

Ние приемаме, че финансовата ситуация, в която се намира държавата, ако се налага спестяване на средства, тази мярка би била неизбежна и бихме я приели, каза Цвета Райчева.

Тук обаче не става въпрос за това, че няма да има промяна  върху бюджета. Приемаме дори Центърът да се премести в  друга институция, за да се подобри дейността му, но това би трябвало да стане като се запази поне досегашният и тъй недостатъчен капацитет и неговата цялост, а не да се потопи между експертите от другите различни области - хранене, тютюнопушене и какви ли не други, да се загуби индентичността и образа на Националния център по наркомании.

Закриването на Центъра не просто застрашава трудовия договор на работещите там, каза Момчил Василев - експерт от Центъра.

Това е процес на разграждане на една институция, която е събрала компетентността на много хора и експерти, които са работили години за нея.

Доктор Александър Ангелов обясни какви са последиците от закриването на Центъра.

В момента Националният център е страна-партньор по доста международни спогодби, с ООН, с Отдела  за наркотици, с Европейската комисия и Европейския център за мониторинг. Със закриването на Националния център това партньорство не може автоматично да отиде в Центъра за обществено здраве, няма как да се прехвърли, това е дългогодишна работа. Какъв ще е отзвукът в европейските структури с оттеглянето от това партньорство?

В Националния център по наркомании има липса на кадри, а не нужда от съкращаването им, категорични са лекарите.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна