Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Разбилият се над Източна Украйна самолет на малайзийските авиолинии е водеща тема в западните и руските вестници

Според Киев катастрофиралият вчера над Източна Украйна малайзийски пътнически самолет е бил атакуван по грешка от сили на непризнатата "Донецка народна република", обявили по същото време, че са свалили украински Ан-26. Зенитни ракети "Бук", способни да свалят високо летящи цели, имат обаче и двете страни в украинския въоръжен конфликт - и централната власт, и сепаратистите, пише руският вестник Комерсант.

Западът е склонен да смята за виновници сепаратистите, е заявил дипломатически източник на Комерсант от страна членка на НАТО.

Остава неясно как така боингът се е озовал над територия, където се водят бойни действия - и защо авиодиспечерите не са предотвратили потенциално опасната ситуация, подчертава Росийская газета.

Ужасяващото сваляне на малайзийския самолет и гибелта на 298 невинни хора е най-страшната катастрофа в един все по-скъпо струващ и брутален конфликт, който можеше и трябваше отдавна да бъде приключен. Украинският конфликт отиде твърде далече, продължава твърде дълго и стана твърде опасен, посочва в редакционна статия американският всекидневник Ню Йорк таймс.

Свалянето на малайзийския пътнически самолет над Украйна може драматично да задълбочи украинската криза още преди да е станало ясно кой носи отговорност за този ужасяващ акт, посочва Вашингтон пост.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна