Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Карлово отбелязват 177 години от рождението на Васил Левски

Снимка: БГНЕС

През целия ден продължиха проявите в Карлово, с които отбелязваме 177-ата годишнина от рождението на Васил Левски. Кулминацията е тържественият митинг-заря тази вечер в родния град на Апостола.

С литургия в Храма „Св. Николай“ и поднасяне на венци и цветя пред паметника на Гина Кунчева – майката на Васил Левски, започнаха тази сутрин отбелязванията на 177-ата годишнина от рождението на Апостола.

Посрещнати бяха участниците в юбилейното 20-о издание на Националния туристически поход „По стъпките на Левски“, извървели планинския преход в 7 лъча. 220 души, сред които ученици от Видин и Плевен и група студенти от Санкт Петербург се включиха и тази година в похода, разказва преподавателката и един от ръководителите на групата Юлия Николова:

Децата нямат проблеми, справят се отлично в Балкана. Стремим се да засилим родолюбието, песни, стихове за живота на Левски и неговите идеали да станат и наши идеали, но да са на дела, а не само на думи. При тях смятам, че патриотизмът е по-добре отколкото на нашите политици. Тях трябва да ги вземем един път с нас на Балкана, за да могат да видят как искат младите да живеят и какво трябва да направят за нас.

Специална програма в Националния музей „Васил Левски“ и представяне на новите издания, посветени на живота и делото на Апостола, в рамките на традиционния литературен салон бяха другите акценти в честванията до момента.

По-късно вечерта с военен ритуал от музея ще бъде изнесено знамето на Карловския революционен комитет, което е било ушито по заръка на Апостола. Оттам шествие под съпровода на духовия оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада ще се отправи към площад „Васил Левски“, където в 21 часа ще започне тържественият митинг-заря. Церемонията ще бъде предавана пряко по БНР.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна