Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кипър започва Фестивалът на командария - най-старото вино в света

Много концерти и театрални събития, традиционна кипърска музика и танци, посещения на винарни и дегустации, представяне на кипърските традиции са включени в програмата на започващия в Кипър фестивал на най-старото вино в света, което се произвежда и сега – командария.

Дните на командария в Кипър продължават до 31 юли. Домакини на празненствата са Лимасол и 14-те села в неговия район, където единствено може да се произвежда прочутото сладко вино. Командария е първото и единствено досега кипърско вино със защитено наименование за произход и се прави в строго определен географски район на южния склон на планината Тродос.

Програмата на фестивала включва демонстрации на традиционни методи за производство на командария, както и предлагане на много други традиционни кипърски деликатеси. Със свои спектакли ще се представят и театри от други райони на страната.

Според исторически сведения виното се произвежда от над 4000 години. Самото име му е дадено от рицарите през 12-и век. Според легендата английският крал Ричард Лъвското сърце, крал и на Кипър, пил именно от това вино на сватбата си с Беренгария Наварска в Лимасол през 1191 година и толкова го харесал, че го обявил за “вино на кралете и крал на вината”. Според специалистите в командария, който се произвежда от два местни сорта червено и бяло грозде, се откриват 14 вкуса.

С Дните на командария започва серията фестивали, свързани с гроздето, виното и традиционни кипърски изделия, които продължават до края на годината.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна