Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязко намаляват средствата по програмата за заетост на хора с увреждания

Рязко намаляват средствата по националната програма "Заетост на хората с увреждания", посочи Елка Тодорова от Националното сдружение на хората с увреждания по време на семинар за Конвенцията за опазване правата на хората с увреждания, който се провежда в Разлог. Организатор на събитието е Асоциацията на родители на деца с епилепсия.

Рестриктивната политика започва още през 2010-та година, когато и по Националния план, и по Националната програма за обучение и заетост на хората с увреждания се намаляват средствата за новосключени договори за работодателите, казва Елка Тодорова.

През 2014-та година по тази програма са наети едва 100 души с увреждания. У нас тези хора в трудоспособна възраст, обаче са 200 хиляди. Едва 14 хиляди и 500 от тях са регистрирани в бюрата по труда. Демотивацията им се дължи и на това, че в повечето случаи работодателите освобождават наетия за 2 години човек, когато приключи подкрепата от държавата за него в рамките на минималната работна заплата.

От Националното сдружение на хората с увреждания смятат още, че поне 600 човека с увреждания всяка година трябва да бъдат наемани на работа. У нас липсва и специализирано посредничество за наемане на работа, с индивидуален подход, според заболяването на човека, потребностите и квалификацията му, категорични са от неправителствения сектор.

Дискусията за Конвенцията за опазване правата на хората с увреждания е важна, за да синхронизираме българското законодателство с нея в рамките са следващите две години, посочи Веска Събева от Асоциацията на родители на деца с епилепсия. В сферата на образованието най-важното, според нея, е да се преодолее враждебната среда спрямо деца със специални образователни потребности от страна на директорите на училищата, на учителите, на родителите на здравите деца.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна