Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обществена група екопатрули ще следи за замърсявания в река Дунав в района на Силистра

Снимка: WWF

Обществена група екопатрули ще следи за замърсявания в река Дунав в района на Силистра. Наблюдението е част от проект на местното сдружение „Дунавски клуб” за устойчиво управление на дунавското крайбрежие и подобряване достъпа до информация за чистотата на речните води.

В обществената група екопатрули на доброволен принцип участват членовете на сдружението и граждани, които имат отношение към опазването на околната среда. Те ще следят за всякакъв вид замърсявания във водите на реката и по крайбрежието и ще сигнализират сдружението, обясни председателят на организацията Пламен Гойчев:

Обаждайте се, ако видите, че някой замърсява, някой кораб изпуска вода, плуват петна по водата. Ние сме там, на място. В този участък можем да реагираме веднага.

Най-честите замърсявания по реката са от преминаващите кораби, коментира боцманът на сдружението Димитър Димитров:

В нашия район има много мътни течения и това са изхвърляните отпадъчни води от корабите, може би. Имаме такава информация, че някой път е от каналите. Някъде мие се с препарати и се получава това замърсяване. Има фосфати, които идват от торовете, с които се торят нивите.

Граждани, забелязали замърсяване по Дунав, могат да подават сигнали на специално разкрития горещ телефон 0878 886 518.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна