Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Москва: Украински военен самолет е прелетял близо до малайзийския "Боинг" преди катастрофата

| обновено на 21.07.14 в 17:51
Снимка: airliners.net
Украински военен самолет "Су-25" е прелетял на между три и пет километра от сваления малайзийския "Боинг" малко преди катастрофата, съобщи началник щабът на руските военно въздуши сили Игор Макушев:

При падане на скоростта до 200 км в час в 17 часа, 21 минути до катастрофиралия "Боинг" се появява още един маркер за въздушен обект. Диспечерът, който иска характеристиките на новопоявилия се обект, не получава данни за параметрите му, най-вероятно защото въздухоплавателният съд не е снабден със система за вторично опознаване, което е характерно за военните самолети.

Според началник щаба на руските въоръжени сили генерал-лейтенант Андрей Картополов "Су-25" може да се издигне на височина 10 км, а на въоръжение разполага с ракети въздух-въздух Р-60, които поразяват цели на разстояние 12 км. Картополов заяви, че в потвърждение на прелитането на украинския самолет служат видеокадри, получени от Центъра за наблюдение в Ростов.

Данните на руските военни сочат още, че пътническият самолет се е отклонил с 14 км от маршрута си, след като прелетял над Донецк и започнал да губи скорост на около 51 км от границата с Русия. Според руските военни това означава, че машината е направила опит да се върне към предварително зададения маршрут. От момента, в който самолетът е започнал да пада, до момента, когато изчезва от радарите, са изминали три минути, каза още Картополов.

Руските военни вече са поискали обяснение от Киев за полета на военен самолет по гражданско трасе и на една височина с малайзийския "Боинг".

От руското ведомоство съобщиха още, че не са засичали ракети, изстреляни в близост до маршрута на пътническия самолет, но са поискали от американското разузнаване сателитни снимки на инцидента, ако разполага с такива.

Русия не е доставяла ракетни установки "Бук", нито каквито и да било оръжия на сепаратистите в Източна Украйна, се подчертава в изявлението на руското военно министерство.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна